Przejdź do treści

II Forum Dziedzictwa Kulinarnego Krajny i Pałuk – podróż w głąb naszych tradycji


Za nami II Forum Dziedzictwa Kulinarnego Krajny i Pałuk – wydarzenie, które zgromadziło miłośników lokalnych tradycji, kuchni i kultury, pokazując, jak wielkim bogactwem dysponuje nasz region. Jako Fundacja Saluto Culina, we współpracy z Powiatem Nakielskim, mieliśmy zaszczyt być organizatorami tego wyjątkowego spotkania, które odbyło się 10 listopada 2024 roku w Nakielskim Ośrodku Kultury
Tego dnia Nakło nad Notecią stało się miejscem pełnym inspiracji, wymiany wiedzy i celebracji dziedzictwa. Goście, którzy przybyli, mieli okazję nie tylko zgłębiać tajniki lokalnych tradycji kulinarnych, ale również uczestniczyć w wyjątkowych prelekcjach i koncertach, które ukazały piękno naszego regionalnego dziedzictwa.


Nasze forum to przede wszystkim przestrzeń edukacji i inspiracji. W tym roku zaprosiliśmy wspaniałych prelegentów, którzy podzielili się swoją wiedzą i pasją. Joanna Skiera przeniosła nas w świat haftu krajeńskiego, przybliżając jego historię oraz techniki. Margareta Machnik-Król zainspirowała nas do łączenia tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Natomiast Szymon Brukwicki, szef kuchni, ukazał wyjątkowość naszej kuchni regionalnej, podkreślając znaczenie lokalnych produktów i tradycyjnych receptur.


Nieodłącznym elementem forum był bogaty program artystyczny. Dzięki zespołowi „Błękit Krajny” mogliśmy poczuć magię folkloru naszego regionu. Ich występ wprowadził nas w klimat dawnej Krajny. Szczególną atmosferę stworzyły również występy solowe zaproszonych artystek, które swoim talentem i emocjonalnym przekazem zachwyciły publiczność.


Wspólny stół to miejsce integracji i dialogu, dlatego nie mogło zabraknąć degustacji regionalnych potraw. Koła Gospodyń Wiejskich oraz młodzież ze szkół przygotowali dla nas prawdziwą ucztę – potrawy, które zachwyciły smakiem i przypomniały o bogactwie naszej kuchni. Była to wyjątkowa okazja, by na nowo odkryć dawne przepisy i docenić wartość tradycji kulinarnych.


Jako Fundacja Saluto Culina pragniemy podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu tego wydarzenia. Nasze szczególne podziękowania kierujemy do Powiatu Nakielskiego, który współfinansował projekt, a także do prelegentów, artystów, Kół Gospodyń Wiejskich, młodzieży, nauczycieli i wszystkich uczestników. Dzięki Wam mogliśmy wspólnie celebrować naszą kulturę i dziedzictwo.


II Forum Dziedzictwa Kulinarnego Krajny i Pałuk to dowód na to, że tradycje kulinarne i kulturowe naszego regionu wciąż inspirują i jednoczą ludzi. Dziękujemy za Waszą obecność i już dziś zapraszamy na kolejne wydarzenia, które pozwolą nam wspólnie pielęgnować nasze dziedzictwo.

Autorzy zdjęć: Emilia Marach, Szymon Brukwicki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *