Przejdź do treści

Projekt „Czas na gotowanie”

Czyli jak produktywnie wykorzystać wakacje

Nasza pierwsza inicjatywa opierała się głównie na rozwijaniu pasji młodych adeptów sztuki kulinarnej. Zorganizowaliśmy dwu tygodniowe warsztaty kulinarne dla młodzieży w wieku 13-17 lat. Zajęcia zorganizowane zostały w Akademii Rozwoju Kulinarnego – najciekawszym miejscu kulinarnym na mapie Krajny. Uczestnicy każdego dnia bliżej poznawali różne zagadnienia kulinarne i przygotowywali zgodnie ze zdobytą wiedzą potrawy w oparciu o produkt główny warsztatów.

Program

Aktywności i zagadnienia jakie między innymi zostały poruszone w czasie warsztatów:

-Sztandarowe dania kuchni włoskiej,
-Różnice w kuchni wegetariańskiej a wegańskiej,
-Matka wszystkich kuchni świata – dania kuchni francuskiej,
-Kulinarny challenge – gotowanie z przygotowanych składników
przez prowadzącego, nieznanych przez uczestników,
-Pokochaj makarony – Makarony z różnych zakątków świata ,
-Potrawy regionu Kujaw i Pomorza. Co jadano w naszej małej Ojczyźnie?
-Menu degustacyjne serwowane dla zaproszonych gości.

Tutaj zapoznasz się z pełnym programem: Harmonogram.

Fotorelacja