Przejdź do treści

Projekt „Ekonomia od kuchni”

Rozpoczęliśmy nasz kolejny projekt – cykl warsztatów „Ekonomia od kuchni” współfinasowanych przez Bank Spółdzielczy w Nakle nad Notecią. Wierzymy, że tym projektem pomożemy dzieciom i młodzieży poznać zasady ekonomii i zastosować je w codziennym życiu – tym razem poprzez gotowanie!

Nieodłącznym elementem gotowania jest matematyka – mililitry, litry, gramy, czy dekagramy– te jednostki miary trzeba poznać „od kuchni”, aby sprawnie posługiwać się nimi w życiu codziennym. Poprzez gotowanie możemy się ich nauczyć w przyjemny i skuteczny sposób! Matematykę nieustanie wykorzystujemy też w gotowaniu zgodnie z zasadą „Zero Waste”. Aby nie marnować żadnego z produktów należy wyliczyć jego odpowiednią ilość. W rezultacie wydajemy mniej, co równoznaczne jest z lepszym gospodarowaniem swoim budżetem w wyniku czego uczymy się oszczędności.

Warsztaty odbywają się w Akademii Rozwoju Kulinarnego.